Een Amerikaanse vrouw die was veroordeeld voor het martelen en vermoorden van een geestelijk gehandicapte man is woensdag in Texas met een injectie ter dood gebracht.

Suzanne Basso (59) is de veertiende vrouw die sinds de doodstraf in 1976 opnieuw werd ingevoerd in de Verenigde Staten is terechtgesteld. In diezelfde periode gebeurde dat met bijna veertienhonderd mannen.

Basso werd veroordeeld voor de moord op de 59-jarige Louis 'Buddy' Musso, wiens verminkte lichaam in 1998 in een greppel buiten Houston werd gevonden.

Volgens het openbaar ministerie had Basso zich begunstigde gemaakt van Musso's verzekeringen en had ze zich ook zijn uitkering toegeëigend nadat ze hem naar Texas had gelokt onder het mom dat ze zouden trouwen.

Beroep

Vlak voor de executie verwierp het Hooggerechtshof een laatste beroep waarin Basso's advocaat stelde dat de vrouw mentaal onbekwaam was. De bevindingen van een rechter vorige maand, die stelde dat Basso verhalen bedacht en psychologische tests probeerde te manipuleren, werden overgenomen.

In de aanloop naar haar proces had Basso beweerd dat ze blind en verlamd was en praatte ze een keer als een klein meisje.

"Het was lastig, maar ik zag haar zoals ze was", zei aanklager Colleen Barnett, die Basso vervolgde. "Ik was vastberaden haar hier niet mee weg te laten komen."

Waanbeelden

Basso's advocaat zei dat ze aan waanbeelden leed en dat ze door een degeneratieve ziekte verlamd was geraakt. Basso zelf weet haar verlamming aan een gevecht in de gevangenis jaren eerder.

Ze erkende twee maanden geleden dat ze over haar achtergrond had gelogen. Ze had onder meer gezegd dat ze lid van een drieling was, voor de gouverneur van New York had gewerkt en een relatie had gehad met de Republikeinse politicus en vicepresident Nelson Rockefeller.

Autopsie

Uit een autopsie op het lichaam van Musso bleek dat hij meerdere gebroken botten had, waaronder een schedelbreuk en veertien gebroken ribben. Zijn rug zat onder de sigarettenbrandwonden en hij had blauwe plekken over zijn hele lichaam. Zijn lichaam was met bleek overgoten en bewerkt met een staalborstel.

Naast Basso werden vijf anderen veroordeeld voor Musso's dood, onder wie Basso's zoon. Alleen tegen Basso werd de doodstraf geëist.

Er zitten ongeveer zestig vrouwen in de dodencel in de Verenigde Staten, twee procent van de 3100 veroordeelden die op de doodstraf wachten. Texas, waar de meeste executies plaatsvinden, heeft nu vijf vrouwen en 505 mannen terechtgesteld.