Turkije verscherpt de controle op internet. Het Turkse parlement heeft een wet aangenomen die beschermt tegen schadelijke websites, maar volgens critici neerkomt op censuur.

Volgens de conservatieve regering van premier Recep Tayyip Erdogan is de wet er om "families, kinderen en jongeren te beschermen".

De door Erdogans AK-partij gedomineerde volksvertegenwoordiging stemde in de nacht van woensdag op donderdag in met het wetsvoorstel. Daarin is onder meer vastgelegd dat internetaanbieders de gegevens van gebruikers twee jaar moeten opslaan.

Telecomautoriteit (TIB) krijgt de bevoegdheid om ongewenste websites zonder tussenkomst van een rechter te blokkeren.

Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemands privacy wordt geschonden. Ook sites die seksueel misbuik, zelfmoord en druggebruik aanmoedigen kunnen door de wet beter worden aangepakt, stelt de regering.

Monddood

Parlementariërs van de centrumlinkse oppositie schilderen de wet af als een middel om critici monddood te maken. Ook vanuit het buitenland is er kritiek.

Zo heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) gewaarschuwd dat de telecomautoriteit ongebreideld informatie kan vergaren over internetgebruikers. Persorganisatie Verslaggevers zonder Grenzen omschrijft de wet als "cybercensuur".

Verzoek

Een parlementariër van oppositiepartij CHP kreeg afgelopen week al een telefoontje van de TIB met het verzoek om een Kamervraag die hij aan de regering had gesteld van zijn website te verwijderen.

Media die er aandacht aan hadden besteed, kregen volgens de krant Hürriyet ook een waarschuwing. Na de nodige media-aandacht voor de zaak werd het verzoek ingetrokken en legde de verantwoordelijk minister uit dat sprake was van een vergissing.