In de eerste toespraak van een VN-chef tot het Internationaal Olympische Comité heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon discriminatie van mensen wegens hun seksuele oriëntatie fel veroordeeld.

''We moeten allemaal onze stem verheffen tegen aanvallen op mensen met lesbische, homoseksuele, biseksuele, transseksuele of transgender oriëntatie, zei de VN-chef donderdagavond in Sotsji.

''We moeten ons verzetten tegen de arrestaties, gevangenhouding en discriminerende beperkingen waar ze mee geconfronteerd worden'', aldus Ban Ki-moon.

In Sotsji beginnen vrijdag de Olympische Winterspelen. Rond dit prestige-object van de Russische president Vladimir Poetin is vooral in het Westen veel kritiek losgebarsten op een wet die Poetins regering heeft afgekondigd tegen het bevorderen van ''niet-traditionele seksuele verhoudingen ten overstaan van minderjarigen''. 

Poetin heeft herhaaldelijk betoogd dat homoseksuelen niet worden gediscrimineerd in zijn land en dat de wetgeving enkel beoogt kinderen te beschermen.

Ban herinnerde er voorts aan dat in de beginselen van het Internationaal Olympisch Comité staat verankerd dat de organisatie tegen discriminatie is. En sport heeft volgens de VN-chef de kracht om mensenrechten te bevorderen.