De olympische vlam is woensdag in Sotsji aangekomen voor de Olympische Winterspelen. Sinds het in Olympia werd aangestoken legde het vuur 65 duizend kilometer af.

Daarmee was de estafette de langste in de geschiedenis van de Olympische Spelen. De Spelen worden vrijdag officieel geopend en dan wordt het olympisch vuur in Sotsji ook echt ontstoken.

De tocht van de vlam door Rusland trok veel publiek. De vlam werd gedragen door ongeveer veertienduizend sportsterren, bekende Russen en gewone mensen.

Onderweg ging de fakkel de ruimte in, zonder vlam omdat dat te gevaarlijk was. Ook werd de Elbroes, de hoogste berg van Rusland en van Europa, beklommen en werd de vlam door duikers meegenomen naar het Baikalmeer, het diepste meer ter wereld.

Opvallend was verder dat de tocht ook door Tsjetsjenië en andere onrustige gebieden in de Kaukasus trok.

Bekijk de aankomst:

Incidenten

Helemaal zonder incidenten verliep de estafette door Rusland niet. Verschillende keren ging de vlam uit. De eerste keer was al aan de start van de tocht in oktober. Een bewaker loste het probleem op door de vlam met zijn aansteker snel weer nieuw leven in te blazen.

Ten minste twee keer leverde de fakkel andere problemen op. Fakkeldragers vatten vlam, maar beide keren bleef dat zonder gevolgen. Het ontwerp van de fakkel, die door een bedrijf werd gemaakt dat normaal raketten produceert, zou de oorzaak zijn van de incidenten.

Een persoon overleed rond de fakkeltocht. De 73-jarige worstelcoach Vadim Gorbenko droeg de vlam op 15 december door de stad Koergan. Enkele uren later kreeg hij een hartaanval en overleed.

Billie Jean King

Woensdag werd ook bekend dat Billie Jean King over twee dagen de opening van Spelen zal moeten missen. De Amerikaanse oud-tennisster, die president Barack Obama zou vertegenwoordigen, blijft thuis omdat haar 91-jarige moeder ziek is.

Oud-ijshockeyster Caitlin Cahow, die oorspronkelijk de sluitingsceremonie bij zou wonen, neemt Kings plaats in.

Als protest tegen de Russische antihomowet reist Obama niet zelf af naar Sotsji. in plaats daarvan stuurde hij drie oud-atleten die openlijk homoseksueel zijn. Behalve King en Cahow werd ook oud-kunstschaatser Brian Botano uitgekozen.

Tijdens de openingsceremonie draagt Todd Lodwick de Amerikaanse vlag. De 36-jarige komt uit op de Noordse combinatie en doet mee aan zijn zesde Olympische Spelen. Hij werd verkozen boven bekendere sporters, zoals snowboarder Shaun White en ijshockeyer Zach Parise.