Nieuwszender Al Jazeera werpt de Egyptische aanklacht tegen zijn journalisten en medewerkers verre van zich.

"Buitengewoon, onrechtvaardig en onacceptabel" noemt de chef van de Engelstalige afdeling, Al Anstey, de beschuldigingen in een woensdag verschenen verklaring.

"Journalisten bestaan om alle kanten van een verhaal te verslaan en in twijfel te trekken", aldus Anstey. Hij stelt dat de aanklacht kritische journalistiek ondermijnt en eist de onmiddellijke vrijlating van de betrokkenen die zijn vastgezet. In totaal zijn acht van de twintig mensen die justitie in Egypte vervolgt vanwege "het verspreiden van onwaarheden" en vermeende betrokkenheid bij terrorisme werkzaam voor Al Jazeera.

Op de lijst van verdachten staan ook journalisten van andere media, onder wie de Nederlandse correspondente Rena Netjes die onder meer voor BNR, Het Parool en de NOS werkt.

Zij verliet het land deze week uit voorzorg, maar hoopt wel haar naam te zuiveren in Egypte. "Ik heb één keer met iemand van Al Jazeera gesproken. Het zou heel treurig zijn als ik nooit meer terug kan naar Egypte door dit grote misverstand", zei ze dinsdag in tv-programma Pauw en Witteman.

Gevangenis

Drie medewerkers van de Engelstalige tak van Al Jazeera, Australiër Peter Greste en de Egyptenaren Mohamed Fahmy en Baher Mohamed, zitten in de gevangenis. Ook Abdullah Elshamy van de Arabischtalige afdeling van de zender zit vast, al sinds augustus. Hij ging drie weken geleden in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie.

Na de afzetting van de islamistische president Mohamed Mursi, vorige zomer, zijn de Egyptische autoriteiten een uitgebreid offensief begonnen tegen de Moslimbroederschap waar Mursi uit voortkomt. Het aloude verbod op de organisatie werd weer ingevoerd, aanhangers worden vervolgd voor terrorisme.

De Nederlandse minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) gaat de aanklacht tegen Netjes en de repressie van journalisten in het algemeen aankaarten bij zijn Egyptische collega Nabil Fahmy, die hij donderdag ontmoet.