Het Westen is militair nog steeds het sterkst, maar vooral China heeft grote ambities op defensiegebied. 

Dat staat in het jaarlijkse rapport The Military Balance 2014 van het Britse Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS).

De militaire balans verschuift de laatste jaren richting Azië. De defensieuitgaven van Aziatische landen zijn sinds 2010 met ruim 11 procent gestegen.

Het Westen nam in 2010 twee derde van de wereldwijde uitgaven voor zijn rekening, terwijl dat in 2013 nog maar iets meer dan de helft was.

112 miljard dollar

De Chinese uitgaven aan defensie zijn sinds 2008 zelfs met 40 procent gestegen. In 2013 had de Aziatische grootmacht een defensiebudget van ruim 112 miljard dollar. Dat is meer dan de buurlanden Japan, Zuid-Korea, Taiwan en Vietnam samen.

De Verenigde Staten blijven koploper met een budget van ruim 600 miljard dollar in 2013. Dat is ruim vijf keer meer dan de Chinezen uitgeven, en maar iets minder dan de overige vijftien grootste defensiebudgetten bij elkaar opgeteld.

Saudi-Arabië

De top vier van grootste defensiebudgetten bestaat inmiddels uit de VS en drie niet-westerse landen: China, Rusland en Saudi-Arabië. Dat laatste land streefde Groot-Brittannië voorbij. De Russische defensiebegroting is sinds 2010 met 30 procent gegroeid.

Volgens de onderzoekers van het IISS raakt vooral Europa achterop. Sinds 2010 zijn de Europese defensiebegrotingen jaarlijks met gemiddeld 2,5 procent per jaar gekrompen.

Dat is terug te zien in de militaire mogelijkheden. Zo is de vloot gevechtsvliegtuigen de afgelopen jaren sterk gekrompen en staat er geen nieuw te ontwikkelen bemande straaljager op stapel.