De regering van Zimbabwe heeft een ambitieus herstelplan uitgewerkt dat het land definitief op het pad van economische groei en welvaart moet brengen. 

Dat maakt een hoge bestuurder van het Zimbabwaanse ministerie van Financiën woensdag bekend tijdens een bijeenkomst met het bedrijfsleven.

Armoedebestrijding, investeringen in infrastructuur en voedselzekerheid moeten het straatarme land er bovenop helpen. Het plan kost alleen wel zo'n 20 miljard euro, grofweg twee keer zo veel als het jaarlijkse nationaal inkomen van dit land.

De kans lijkt op voorhand klein dat de regering, al sinds de jaren 80 onder de autoritaire leiding van Robert Mugabe, het benodigde bedrag bij elkaar zal krijgen. Zimbabwe heeft al grote betalingsachterstanden op eerdere leningen van westerse landen en de Wereldbank.

Buitenland

Daarom richt de regering zich nu op Zimbabwanen die in het buitenland wonen en werken. De overheid hoopt deze circa drie miljoen mensen ertoe te bewegen speciale obligaties te kopen. Daarnaast wil het land buitenlandse bedrijven tot investeringen verleiden door speciale economische zones op te zetten waar onder gunstige voorwaarden geïnvesteerd kan worden.