De Wereldbank werkt aan een fonds van 1 miljard dollar (740 miljoen euro) om de grondstoffen van Afrika in kaart te brengen. 

Dat maakte de ontwikkelingsbank woensdag bekend.

De Wereldbank heeft zelf 200 miljoen dollar gereserveerd voor het vijfjarige project. De organisatie is in daarnaast in gesprek met mijnbouwbedrijven en Afrikaanse overheden voor bijdragen van hun kant.

Met het project hoopt de ontwikkelingsorganisatie een beter overzicht te creëren van de locaties van minerale grondstoffen op het Afrikaanse continent. Het gebrek aan dit soort gegevens staat investeringen in de mijnbouw in de weg.

Het project begint met het zuiden en oosten van Afrika. Alle gegevens worden verzameld en uiteindelijk gepubliceerd op een digitaal platform dat voor iedereen toegankelijk is. Voor het vergaren van alle informatie over de locatie van de Afrikaanse mineralen wordt onder meer gebruikgemaakt van satellieten en vliegtuigen.

Volgens de Wereldbank kan de informatie overheden een betere onderhandelingspositie geven ten opzichte van mijnbouwbedrijven.

Die bedrijven krijgen op hun beurt een beter beeld van de plaatsen waar zij hun middelen het beste kunnen investeren. ''Er is meer zekerheid en minder risico’’, stelde een betrokken manager van de Wereldbank.