De Verenigde Staten hebben sinds december geen aanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogeheten 'drones', uitgevoerd in Pakistan. 

Door de aanvallen een halt toe te roepen, een wens van de Pakistaanse regering, hoopt de Amerikaanse regering de vredesgesprekken tussen Pakistan en de Taliban van een positieve impuls te voorzien, zo schrijft The Washington Post.

De huidige onderbreking van aanvallen is volgens de krant de langste sinds 2011. Toen schortten de Amerikanen de inzet van drones zes weken op, nadat 24 Pakistaanse soldaten werden gedood bij een aanval.

De onderhandelingen met de Taliban, die deze week hervat zouden worden, zijn uitgesteld nadat beide partijen elkaar ervan beschuldigden niet serieus in gesprek te willen gaan.

Recentelijk pleegden de taliban in Pakistan meerdere aanslagen, vooral op doelen van het leger. Als vergelding voerde het leger vervolgens aanvallen uit op doelen in Noord-Waziristan, een bolwerk van de taliban.

'Limieten'

President Barack Obama liet vorige week in zijn State of the Union nog weten dat hij ''verantwoorde limieten'' heeft opgelegd voor de inzet van onbemande vliegtuigjes.

De regering van Obama wil graag de banden met premier Nawaz Sharif, die in juni aantrad, verbeteren. Amerika juicht het toe dat Sharif moeite doet om structurele problemen in Pakistan aan te pakken en vrede in de regio te promoten.