Reizigers in Londen zijn woensdag getroffen door vertragingen en verkeersopstoppingen als gevolg van een 48-uursstaking door metropersoneel.

Op de meeste lijnen werd een aangepaste dienstregeling gehanteerd, maar veel metrostations bleven dicht, meldde het Britse persbureau PA.

Leden van de vakbonden RMT en TSSA legden dinsdagavond het werk neer uit protest tegen het sluiten van kaartjesloketten. Door de bezuinigingsmaatregel gaan 950 banen verloren.

London Underground en vervoersbedrijf Transport for London lieten weten zoveel mogelijk extra mensen in te zetten en zoveel mogelijk metro's operatief te houden. Transport for London sprak van een "zinloze actie door de bonden". 

In de spits ontstonden woensdag lange rijen bij bushaltes, omdat forenzen gedwongen waren een andere manier van vervoer te kiezen. Sommigen kozen ervoor de auto te pakken, met verkeersopstoppingen tot gevolg. 

Extra hinder

Op enkele stations, waaronder Waterloo, waren agenten aanwezig om de rust in de mensenmassa te bewaren. Naar schatting 3 miljoen forenzen maken dagelijks gebruik van het metronetwerk, maar slechts een klein gedeelte slaagde er woensdag in een plekje te bemachtigen in de overvolle wagons.

Treinreizigers ondervonden extra hinder, omdat de spoorwegen vanwege het natte en winderige weer hun dienstregeling moesten aanpassen en op sommige trajecten de maximumsnelheid verlaagden tot zo'n zestig kilometer per uur. 

Alternatieven

Vele burgers zochten naar alternatieven in het openbaar vervoer, zoals een van de honderd extra bussen, maar ook daar stapelden de reizigers zich al snel op.

Veerdiensten over de Theems sprongen in op de drukte door extra overtochten aan te bieden. Duizenden sportievere Londenaren namen de fiets of gingen te voet naar hun werk.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de misère in het verkeer tot vrijdag aanhoudt.

​'Zinloos'

Bij metrostations in heel Londen werden ondertussen stakingsposten opgericht. De vakbonden liggen in de clinch met burgemeester Boris Johnson, die de stakingen zinloos noemt en weigert met de bonden om de tafel te gaan zolang zij hun staking voortzetten.

Vakbondsbaas Bob Crow noemde de staking een 'ijzersterke' actie, die aantoont dat 'verlies van banen, diensten en veiligheid de Tube reduceert tot een gevaarlijke, uitgeholde huls'.

Premier David Cameron noemde de staking ''schandelijk'', omdat deze miljoenen Londenaren ''ellende brengt''.