Noord- en Zuid-Korea gaan ervoor zorgen dat families uit de twee landen binnenkort kunnen worden herenigd. 

De twee landen hebben woensdag afspraken gemaakt dat vanaf 20 februari families van weerskanten van de grens elkaar gedurende zes dagen mogen bezoeken.

Mount Kumgang, gelegen vlak ten noorden van de grens tussen beide landen, gaat dienen als ontmoetingsplaats.

Vorige maand liep de spanning tussen beide landen nog op, omdat Zuid-Korea gewoon doorgaat met de voorbereiding van de jaarlijkse legeroefeningen met de Verenigde Staten.

Die oefeningen moeten deze en volgende maand plaatsvinden. Noord-Korea denkt dat het eigenlijk een soort generale repetitie is voor een invasie.

Annuleren

Het is daarom ook nog maar de vraag of de familiereünies daadwerkelijk gaan plaatsvinden. Noord-Korea annuleerde in het verleden ontmoetingen op het laatste moment. Meer dan zeventigduizend Zuid-Koreanen hebben zich aangemeld voor de reünies. De enkele gelukkigen die daadwerkelijk voor even worden herenigd met hun familieleden, worden door loting geselecteerd.

Miljoenen Koreaanse families raakten gescheiden door de splitsing van het Koreaanse schiereiland in een communistisch noordelijk en een kapitalistisch zuidelijk deel halverwege vorige eeuw. Zelfs telefonische communicatie is sindsdien niet toegestaan.