De Amerikaanse geheime dienst NSA heeft ook de vroegere Duitse bondskanselier Gerhard Schröder afgeluisterd. 

Dat gebeurde vanwege de kritiek van de sociaal-democraat op de plannen van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush om een oorlog te beginnen tegen Irak. De Süddeutsche Zeitung in München en de publieke omroep NDR hebben dit dinsdag gemeld.

Schröder werd in elk geval in 2002 afgeluisterd. SZ en NDR voeren Amerikaanse regeringskringen en 'NSA-insiders' op als bronnen.

Er bestonden zorgen over de koers die Schröder voer, omdat die tot een breuk in het Noord-Atlantisch bondgenootschap kon leiden. "Wij hadden grond voor de aanname dat Schröder niet aan het succes van de alliantie bijdroeg", zo haalde SZ een zegsman met directe kennis van de spionageactie aan.

In Duitse regeringskringen werd er al langer van uitgegaan dat niet alleen bondskanselier Angela Merkel, maar ook haar voorganger door de NSA werd afgeluisterd.

Schröder liet in een reactie aan de SZ weten dat hij toentertijd nooit op het idee zou zijn gekomen dat hij door Amerikaanse diensten zou worden afgeluisterd. "Nu verbaast mij dit niet meer."

Bekijk het plan voor de NSA van Obama

Bekijk recente onthullingen en ander nieuws rondom NSA