Het Pentagon moet kostbare hervormingen gaan doorvoeren als gevolg van het lekken van documenten door klokkenluider Edward Snowden. 

Dat heeft Michael Flynn, het hoofd de Amerikaanse militaire inlichtingendienst gezegd. Bepaalde programma's moeten op de schop en ook op personeel gebied moeten er wijzigingen worden doorgevoerd.

Volgens Flynn gaat zijn dienst ervan uit dat Snowden alle bestanden die hij heeft meegenomen heeft bekeken. Het merendeel van de documenten zou betrekking hebben op programma's van het Pentagon.

Bij alle onderdelen van het Amerikaanse leger moeten nu maatregelen worden getroffen, omdat onderzoekers aannemen dat de informatie over de programma's niet langer veilig is.

Teruggeven

Wat Snowden heeft meegenomen 'gaat verder' dan de NSA-programma's voor het verzamelen telefoon- en internetdata, aldus directeur van de nationale inlichtingendiensten James Clapper.

"Minder dan tien procent gaat over binnenlandse surveillanceprogramma's." Clapper heeft Snowden en de mensen die hem helpen gevraagd de documenten die nog niet openbaar gemaakt zijn terug te geven.

Geschiedenis

Clapper leek terug te komen op zijn bewering vorige week dat de onthullingen van Snowden 'de grootste diefstal van informatie van inlichtingendiensten in onze geschiedenis is'.

In plaats daarvan zei Clapper dinsdag dat de diefstal van gegevens 'mogelijk de grootste in de geschiedenis is'. Bronnen bij de Amerikaanse regering gaan ervan uit dat Snowden ongeveer 1,7 miljoen documenten heeft gedownload.

Bekijk het plan voor de NSA van Obama

Bekijk recente onthullingen en ander nieuws rondom NSA