De vermoedelijke moordenaar van de Tunesische oppositiepoliticus Chokri Belaid is dood. 

Dat heeft het staatspersbureau TAP dinsdag gemeld.

Kamel Gadhgadhi kwam om het leven tijdens een vuurgevecht dat maandagavond was uitgebroken met de politie in de buurt van de hoofdstad Tunis. Zeker zes andere militanten kwamen ook om het leven.

Gadhgadhi was een vooraanstaand lid van de extremistische moslimgroepering Ansar al-Sharia. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor de dood van oppositiepoliticus Mohamed Brahmi en een aantal miltairen.

Protesten

De seculiere linkse politicus Belaid werd vorig jaar doodgeschoten voor zijn huis in Tunis. Zijn dood leidde tot grote protesten, beschuldigingen aan het adres van de islamistische regering en een zware politieke crisis.

''Dit is het mooiste cadeau voor de Tunesiërs, een jaar na de dood van Belaid'', zei minister Lofti Ben Jeddou van Binnenlandse Zaken.

Grondwet

De ontwikkeling van een democratisch systeem in Tunesië verloopt net als in andere moslimlanden waar een revolutie is geweest niet zonder slag of stoot. Toch lijkt het in Tunesië beter te gaan dan in bijvoorbeeld Egypte of Libië.

Vorige week kreeg Tunesië een nieuwe, democratische grondwet. Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties noemde die een ''historische mijlpaal''.