IOC-voorzitter Thomas Bach is dinsdag van leer getrokken tegen politici die 'over de rug van de atleten' de Olympische Winterspelen gebruiken om kritiek te leveren op de mensenrechtensituatie in Rusland. 

Ook politici die niet eens zijn uitgenodigd en alsnog kritiek leveren kregen een veeg uit de pan. 

De Olympische Winterspelen gaan over drie dagen van start. In aanloop naar de Spelen kwam, vooral vanuit het Westen, kritiek op de mensenrechtensituatie in Rusland, met name de wet tegen de verspreiding van homopropaganda is een steen des aanstoots gebleken.

Bach meent echter dat 'sport niet gebruikt moet worden als een podium voor politieke dissidentie of om te proberen punten te scoren in interne of externe politieke wedstrijdjes'. 

Krantenkoppen

"Heb de moed uw onenigheid te bespreken in een vreedzame, directe, politieke dialoog en niet over de rug van de atleten", zei Bach. "Mensen begrijpen prima wat het betekent als de Olympische Spelen eruit worden gepikt om een opzichtig gebaar te maken, dat niets kost, maar wereldwijd zorgt voor vette krantenkoppen." 

Bach benadrukte nogmaals dat Poetin de garantie heeft gegeven dat het Olympisch Handvest wordt nageleefd en dat niemand wordt gediscrimineerd.

Hij wees erop dat discriminatie niet past bij de olympische waarden. Het IOC heeft kritiek gekregen dat het te weinig te doet in de strijd tegen de antihomowetgeving, maar Bach zei dat het IOC een sportorganisatie is, met beperkte verantwoordelijkheden, die 'politiek neutraal moet zijn zonder apolitiek te zijn'. 

Regering

"We zijn geen supranationale regering, wij zijn geen superieur wereldparlement. We hebben geen mandaat om soevereine staten maatregelen op te leggen", zei Bach. 

De Amerikaanse president Barack Obama en diverse Europese leiders reizen niet af naar Sotsji. Obama heeft een delegatie gestuurd die bestaat uit drie openlijk homoseksuele atleten. 

Dossier over Olympische Winterspelen