In Parijs is dinsdag voor het eerst een proces begonnen tegen een man die wordt verdacht medeplichtig te zijn aan de genocide of volkerenmoord tijdens de etnische slachtingen in het Midden-Afrikaanse Rwanda.

Die braken bijna twintig jaar geleden uit en kostten in korte tijd het leven aan mogelijk 800.000 mensen, voornamelijk leden van de Tutsi-minderheid.

Voormalig legerkapitein Pascal Simbikangwa (54) spreekt alle beschuldigingen tegen. Hij is invalide sinds een ongeluk in 1986 en hij ging vervolgens bij de inlichtingendienst werken.

Hij zou als een topman bij die dienst een belangrijke rol hebben gepeeld bij de slachtingen in de hoofdstad Kigali. Zijn advocaten spreken van een politiek-diplomatiek proces dat is gebaseerd op 'horen zeggen'.

Hutu

De ex-kapitein verkeerde destijds in de kringen van de machthebbers die lid waren van de Hutu-meerderheid. Hij is in 2008 gearresteerd op het Franse eiland Mayotte waar hij onder een valse identiteit leefde.

Simbikangwa heeft erkend tot de bekenden van toenmalig president Juvénal Habyarimana te hebben behoord, maar stelt niet de hand te hebben gehad in de massaslachtingen.

Vliegtuig

Habyarimana zat 6 april 1994 samen met zijn Burundese ambtgenoot Cyprien Ntaryamira in een door Frankrijk ter beschikking gesteld vliegtuig. Beide Hutu-politici en de bemanning verloren het leven toen het vliegtuig kort voor de landing in Kigali werd neergehaald.

Wie daarvoor verantwoordelijk was, is nooit achterhaald. Het neerschieten van het vliegtuig leidde tot de wrede en georganiseerde volkerenmoord onder Tutsi's en gematigde Hutu's.