De Franse regering heeft geplande wijzigingen aan het familierecht op de lange baan geschoven.

Dat gebeurde nadat zondag tienduizenden mensen de straat op waren gegaan om te protesteren tegen 'homovriendelijke hervormingen' die volgens hen ingaan tegen het traditionele gezin.

De demonstranten keerden zich onder meer tegen het legaliseren van kunstmatige inseminatie voor vrouwenkoppels en draagmoederschap voor homostellen. Hoewel de regering van president François Hollande stelt geen plannen in die richting te hebben, hebben parlementariërs aangekondigd die hervormingen wel in de nieuwe wet te willen verwerken.

De regering liet daarop maandag weten dat nieuwe regels niet voor het einde van dit jaar te verwachten zijn.

'Familiefobie'

De conservatieve demonstranten uit alle hoeken zijn verenigd in de beweging 'Manif pour tous' (Demo voor iedereen). Ze betoogden eerder tegen het homohuwelijk dat vorig jaar onder hevig protest werd ingevoerd. Ze verwijten de regering ''familiefobie''.

Onder meer Marion Maréchal-Le Pen (24) van het rechts-extremistische Front National, kleindochter van Jean-Marie Le Pen, liep mee in de laatste betogingen. De aartsbisschop van Lyon hield een pleidooi voor een traditioneel gezin van vader, moeder en kinderen.