Om 20 miljoen met honger bedreigde mensen in de Afrikaanse Sahel te kunnen helpen is zo'n 2 miljard dollar (bijna 1,5 miljard euro) nodig. Dat hebben de Verenigde Naties bekendgemaakt.

''Meer mensen dan ooit lopen gevaar in de Sahel en hun behoeften zijn zo groot dat geen instantie dit alleen aankan'', zei VN-noodhulpcoördinator Valerie Amos.

Ze sprak maandag in Rome bij de presentatie van een driejarenplan voor de regio van onder meer de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

De afgelopen tien jaar is het gebied getroffen door drie grote droogten. Volgens de VN dreigt voor meer dan twintig miljoen mensen honger en voor een geschatte vijf miljoen kinderen acute ondervoeding.

Volgens de FAO is ''de eerste prioriteit dat de boeren in de Sahel een succesvol plantseizoen hebben''. Het uiteindelijke doel van het plan is te voorkomen dat een volgende droogte een humanitaire crisis veroorzaakt.

Burkina Faso

De Sahel strekt zich uit van Mauritanië in het oosten tot Eritrea in het westen van Afrika. Het is de scheiding tussen de Sahara-woestijn in het noorden en de savannes in het zuiden van het continent.

Onder meer Mali, Burkina Faso, Tsjaad en Zuid-Sudan liggen voor een deel in de Sahel. In het gebied zijn mensen op de vlucht voor geweld en houdt de voedselproductie de bevolkingsgroei niet bij.