Premier Mark Rutte zal vrijdag op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Sotsji een ontmoeting hebben met de Russische president Vladimir Poetin. 

Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag gemeld.

Het kabinet had aangedrongen op een gesprek tussen Rutte en Poetin om aandacht te vragen voor de mensenrechten in Rusland.

Rutte heeft in de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat Nederland zich zorgen maakt over de positie van homoseksuelen en andere minderheden in dat land.

Behalve Rutte gaan ook minister Edith Schippers (Sport) en koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Sotsji. Het koningspaar blijft na de openingsceremonie nog vijf dagen, tot en met dinsdag 11 februari. Rutte keert zaterdag al weer terug. Schippers is van maandag 17 februari tot en met donderdag 20 februari in Sotsji.

Ban Ki-moon

Veel andere hoogwaardigheidsbekleders laten verstek gaan, maar VN-chef Ban Ki-moon gaat wel naar Sotsji. De Zuid-Koreaan zal vrijdag voor de opening de vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) toespreken. Dat liet IOC-voorzitter Thomas Bach maandag weten.

Bach stelde tevreden vast dat het de eerste keer is dat een secretaris-generaal van de VN het IOC toespreekt. De bijeenkomst van het IOC duurt drie dagen: van woensdag tot en met vrijdag. Op welke dag Ban zijn toespraak zal houden, is nog niet bekendgemaakt. Hij zal volgens ingewijden ook vrijdag de openingsceremonie bijwonen.

Diverse staatshoofden, onder wie de Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande, de Britse premier David Cameron en de Duitse president Joachim Gauck, gaan niet naar de Olympische Winterspelen in Rusland.

Sporters

Dat Nederland wel een forse delegatie stuurt, kwam het kabinet op de nodige kritiek te staan van mensen en organisaties die zich zorgen maken over mensenrechtenschendingen in Rusland.

De minister-president zei eerder dat de Nederlandse delegatie in de eerste plaats naar Rusland gaat om de sporters te steunen, maar dat het bezoek ook wordt aangegrepen om de Nederlandse zorgen over de mensenrechten onder de aandacht te brengen.

De homobelangenorganisatie COC overhandigt maandagavond een petitie tegen die zware delegatie aan Rutte. Het COC wil dat de koning en de premier thuisblijven. Daarmee zou het kabinet zijn afkeuring laten zien over de ''slechte situatie'' van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders.