"Met goede wil'' kan er over een halfjaar een definitief akkoord zijn over het Iraanse nucleaire programma. Dat heeft de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Zarif maandag gezegd tijdens een bezoek aan Berlijn.

Zarif zei niet bang te zijn dat het Amerikaanse Congres in de tussentijd met nieuwe sancties tegen Iran komt, aangezien president Barack Obama vorige week heeft gezegd dat hij daar zijn veto over zal uitspreken.

''We moeten diplomatie een kans geven te slagen, ter wille van onze nationale veiligheid'', zei Obama tijdens zijn zesde State of the Union. Vooral Republikeinse politici vertrouwen Iran echter niet en willen de duimschroeven aandraaien om het land tot medewerking te dwingen.

De onderhandelingen tussen Iran en zes grote mogendheden gaan op 18 februari verder. Een tijdelijk akkoord werd in november al bereikt. Iran beloofde toen het atoomprogramma drastisch terug te schroeven en inspecteurs toe te laten.

De nieuwe inspecties van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zijn inmiddels begonnen.

Bevroren miljarden

Dankzij het voorlopige akkoord krijgt Iran ook weer de beschikking over bevroren miljarden. Volgens staatspersbureau IRNA is maandag een eerste tranche van 550 miljoen dollar (ruim 406 miljoen euro) aan geblokkeerde olieopbrengsten overgemaakt op een Zwitserse bankrekening van de Iraanse centrale bank.

Iran onderhandelt met de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland over het nucleaire programma. De Islamitische Republiek heeft zelf altijd volgehouden dat het alleen een atoomprogramma heeft om energie op te wekken en medische isotopen te maken, maar vooral de Amerikaanse en Israëlische regering heeft het land er consequent van beschuldigd dat het aan een kernwapen werkt.

Omdat Iran jarenlang inspecties weigerde en uranium verder verrijkte dan nodig is voor de officiële doeleinden, stelde de VN-Veiligheidsraad strafmaatregelen in.