Een deel van de royalties van de Zuid-Afrikaanse voormalig president Nelson Mandela, die in december op 95-jarige leeftijd overleed, zullen naar het ANC gaan. 

Maandag werd het testament van Mandela met het Zuid-Afrikaanse volk gedeeld. Zo werd ook bekendgemaakt dat hij onroerend goed achterlaat met een waarde van 4,1 miljoen dollar. Het gaat om een villa in Johannesburg en een huis in het geboortedorp van Mandela. 

Het naaste personeel van Mandela krijgt ongeveer 3.000 euro, en scholen die de Zuid-Afrikaanse president in zijn leven heeft bezocht krijgen 6.000 euro. 

Het familiefonds wordt aangevuld met een ton, plus royalties. Mandela wilde het familiefonds gebruiken om zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen financieel bij te staan. De royalties betreffen bijvoorbeeld de verkoop van zijn autobiografie, Long Walk to Freedom, een kledingmerk en een tv-show. Familieden van Mandela hebben in het verleden wel eens conflicten gehad over de erfenis. 

Het ANC, de politieke partij die Mandela leidde, krijgt ook royalties. Onbekend is om hoeveel geld het gaat, maar de royalties mogen worden ingezet om "informatie te verspreiden over de grondbeginselen en beleidspunten van het ANC". 

Afscheid Mandela in beeld l Afscheid in Quotes 

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela