IOC-voorzitter Thomas Bach heeft tijdens zijn eerste persconferentie bij de Winterspelen van Sotsji nogmaals benadrukt dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) discriminatie niet tolereert.

"Dat hebben we meermaals duidelijk gemaakt", stelde hij.

Bach begon zijn persconferentie met een vijftien minuten durende monoloog over de toekomst van het IOC, maar werd bij de eerste de beste vraag meteen geconfronteerd met de controversiële antihomowetgeving van Rusland.

"Daar hebben wij meermaals over gesproken met het organisatiecomité en we hebben ook van president Vladimir Poetin de garantie gekregen dat het olympische handvest gerespecteerd zal worden. Daarin dulden wij geen enkele vorm van discriminatie, ook niet op basis van seksuele geaardheid."

Terreurdreiging

Op het gebied van veiligheid stelde Bach dat de voorzorgsmaatregelen nu eenmaal extreem hoog moeten zijn. "Het alternatief is toegeven aan terrorisme, dat doen wij niet."

"Het is vandaag de dag helaas een gegeven dat, ook bij andere grote publieke evenementen en politieke conferenties, er altijd sprake is van terreurdreiging. Daarin zijn de Spelen niet uniek."

"Ik heb er het volste vertrouwen in dat de Russische autoriteiten, in samenwerking met andere internationale inlichtingendiensten, in staat zullen zijn om de veiligheid van alle betrokkenen bij de Spelen te garanderen."

Kosten

Bach stond ook kort stil bij de exorbitante kosten van de Spelen. Naar verluidt zouden de Winterspelen van Sotsji rond de 50 miljard euro hebben gekost, meer dan alle voorgaande Winterspelen bij elkaar.

De voorzitter van het IOC nuanceerde die stelling. "Het gaat erom wat je rekent tot de 'kosten van de Spelen'. De kosten van de organisatie komen overeen met die van Vancouver 2010. Deze Winterspelen zijn niet duurder."

"Maar als je het hebt over de transformatie van een hele regio, dan heb je het over andere bedragen. Deze regio wordt nu getransformeerd in een moderne wintersportplaats waar vele generaties profijt van zullen hebben. Ik wil echter wel het onderscheid maken tussen olympische en niet-olympische kosten."

Lees ook: IOC-voorzitter Bach leeft mee met kamerproblematiek