De Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsactivist Mamphela Ramphele, weduwe van Steve Biko, stelt zich toch niet kandidaat voor de presidentsverkiezingen later dit jaar in het land.

Zij zou dat doen voor de oppositiepartij de Democratische Alliantie, maar die maakte maandag bekend dat Ramphele zich binnen een week had bedacht.

''De tijd was hier niet rijp voor'', zei Ramphele (66) tijdens een persconferentie. De arts en oud-directeur van de Wereldbank had de beslissing te snel genomen, verklaarde ze. Ramphele is leider van de partij Agang, die binnenkort op zou gaan in de Alliantie.

''Door terug te komen op de afspraak, slechts vijf dagen later, laat Ramphele weer eens zien dat ze geen enkel project afmaakt'', zei de leider van de Alliantie, Helen Zille.

Naar verwachting wint regeringspartij ANC de parlementsverkiezingen, die ook dit jaar worden gehouden, ondanks afnemende populariteit door onder meer corruptie en een falende aanpak van de criminaliteit en werkloosheid.

Sinds het einde van de apartheid in 1994 heeft het ANC altijd de meerderheid in het parlement gehad.

De activist Steve Biko was leider van de Zwarte Bewustzijnsbeweging. Hij werd in 1977 in zijn cel doodgeslagen. Hij en Ramphele kregen twee kinderen.