Japan heeft maandag actie van Nederland geëist tegen een schip van de radicale milieubeweging Sea Shepherd, de Bob Barker. 

Dat heeft zich schuldig gemaakt ''aan buitengewoon gevaarlijke sabotageactiviteiten'', aldus een Japanse regeringswoordvoerder.

Media in Australië meldden maandag dat een regeringswoordvoerder in Tokio de acties van de Bob Barker op zondag als gevaarlijk en niet te rechtvaardigen heeft betiteld. Het actieschip kwam in aanvaring met een Japans schip bestemd voor de walvisvaart.

Volgens de Japanners ramde de Bob Barker een Japans 'harpoenschip' opzettelijk. Dat gebeurde zondag ten zuiden van Nieuw-Zeeland in wateren niet ver van de Zuidpool. De Japanse regering vraagt Nederland om gepaste maatregelen, omdat het schip onder Nederlandse vlag vaart, zei de regeringswoordvoerder.

Peter Hammarstedt, de kapitein van het Nederlandse vaartuig, bestrijdt de Japanse lezing. Hij zei dat schepen van Sea Shepherd zonder enige aanleiding werden aangevallen door Japanse schepen. De Australische minister van Milieu, Greg Hunt, heeft maandag aangekondigd daar een onderzoek naar in te stellen.

Onderzoek

In 2010 zonk een speedboat van Sea Shephard na een van de vele botsingen met Japanners. Sea Shepherd vindt dat wat Japan ''onderzoek'' noemt naar walvissen, enkel een excuus is om de walvisvangst voort te zetten ondanks een internationaal verbod.

Japan wil dit seizoen 935 dwergwalvissen en 50 vinvissen vangen en doden. Japan jaagt niet op bedreigde soorten, beklemtoont Tokio. Nederland beëindigde overigens de walvisvaart in 1964 en verkocht zijn destijds moderne walvisvaarderschip aan Japan.

Afgelopen jaar bracht het onder Nederlandse vlag varende schip Arctic Sunrise van milieubeweging Greenpeace Rusland tot woede over een protestactie op zee voor de Russische noordkust.

De Russen hebben de Arctic Sunrise in september geënterd en de bemanning maanden gevangen gezet, naar eigen zeggen nadat ze Nederland herhaaldelijk en vergeefs hadden gevraagd op te treden tegen het schip van Greenpeace.