Vele duizenden demonstranten zijn zondag in Parijs en Lyon de straat opgegaan om te protesteren tegen het legaliseren van kunstmatige inseminatie voor vrouwenkoppels en draagmoederschap.

Dat melden Franse media. De socialistische regering zegt echter helemaal geen plannen in die richting te hebben.

De conservatieve demonstranten uit alle hoeken, verenigd in de beweging 'Manif pour tous' (Demo voor iedereen), betoogden eerder tegen het homohuwelijk. Ze verwijten de regering ''familiefobie''.

Onder meer Marion Maréchal-Le Pen (24) van het rechts-extremistische Front National, kleindochter van Jean-Marie Le Pen, liep mee. De aartsbisschop van Lyon hield een pleidooi voor een traditioneel gezin van vader, moeder en kinderen.

Volgens de politie namen in het centrum van Parijs 80.000 betogers deel aan het protest, en in Lyon rond de 20.000. In Parijs waren 1.500 agenten op de been, in Lyon 600. Minister Manuel Valls van Binnenlandse Zaken had gewaarschuwd dat er hard zou worden ingegrepen bij geweld tegen de politie.

Verschil

Betogers zijn van mening dat de huidige regering het verschil tussen mannen en vrouwen ontkent. Deze 'theorie' zou nu ook op scholen worden onderwezen, wat onderwerp is van felle discussie. Sommige ouders weigeren daarom hun kinderen naar school te sturen.

Valls beklaagde zich zondag over het ontstaan van een Franse variant van de Tea Party, verwijzend naar de uiterst rechtse politieke beweging in de VS.