De Verenigde Staten zijn niet van plan de sancties tegen Iran verder te versoepelen in aanloop naar de nieuwe gesprekken over het Iraanse nucleaire programma op 18 februari.

Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zondagochtend gezegd, zo melden Amerikaanse media waaronder Fox News.

Kerry sprak zondagochtend met zijn Iraanse ambtsgenoot Javad Zarif in de marge van de veiligheidsconferentie in het Duitse München. Het gesprek tussen Kerry en Zarif concentreerde zich vooral op het atoomoverleg dat op 18 februari in Wenen plaats zal vinden.

Aan het gesprek later deze maand zullen Iran, de VS, China, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland deelnemen. Inzet van de onderhandelingen is een permanente oplossing voor het nucleaire programma van Iran.

Zarif heeft zaterdag aan persbureau Reuters laten weten dat, hoe dat gesprek ook zal lopen, Iran niet bereid is het onderzoek naar nieuwe kerncentrifuges voor de verrijking van uranium stil te leggen.

Inperking

In november kwamen de gesprekspartners overeen dat Iran zijn nucleaire activiteiten zou inperken in ruil voor versoepeling van het sanctieregime dat door de internationale gemeenschap tegen de Islamitische Republiek werd ingesteld.

Dat akkoord trad op 20 januari in werking, voor een periode van zes maanden. De gesprekken van 18 februari moeten leiden tot een permanente overeenkomst.