De stemlokalen in Thailand zijn zondag om 09.00 uur (Nederlandse tijd) gesloten. 

De parlementsverkiezingen zijn in het algemeen vreedzaam verlopen, al hadden demonstranten verschillende stembureaus in de hoofdstad Bangkok geblokkeerd.

Zo omsingelden ze stemlokalen en gooiden ze stenen naar mensen die hun stem wilden uitbrengen.

De stemlokalen gingen om 02.00 uur (Nederlandse tijd) open. Ruim 49 miljoen Thai mochten hun stem uitbrengen. Vooral in de hoofdstad Bangkok en in het zuiden verwachtte de verkiezingscommissie een lagere opkomst.

Bekijk beelden:

Uitslag

De stembusgang was een reactie van Premier Yingluck Shinawatra op de vele protesten door de oppositie sinds november. Zij bracht meteen in de ochtend haar stem uit in haar woonplaats bij Bangkok.

De Democratische Partij heeft de verkiezingen geboycot. De oppositie wil eerst politieke hervormingen om de invloed van de omstreden oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van premier Yingluck, te beperken.

Om de verkiezingen zonder al te veel problemen te laten verlopen waren in het hele land 200.000 agenten op de been. Ook zijn ruim 7.000 militairen ingezet.

De officiële uitslag is pas eind deze maand te verwachten. Een deel van de bevolking zal op 23 februari nog kunnen stemmen.

Bomaanslag

Tijdens de verkiezingen kwamen in het zuiden van Thailand drie militairen en een verkiezingsmedewerker om bij een bomaanslag. Volgens de politie staat de aanslag los van de verkiezingen in het land, maar zou te maken hebben met de strijd van moslimopstandelingen tegen het leger in het betrokken gebied.