NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen verwacht niet dat de Afghaanse president Hamid Karzai nog een veiligheidspact met de Verenigde Staten zal tekenen. 

''Vermoedelijk zal hij dat aan zijn opvolger overlaten'', zei Rasmussen zaterdag op een internationale veiligheidstop in München.

Karzai en Washington steggelen al maanden over het sluiten van een veiligheidspact. Dat akkoord is nodig om de inzet van Amerikaanse troepen op Afghaanse bodem na 2014 mogelijk te maken.

Karzai stelt er verscheidene voorwaarden aan. Zo wil de president dat Amerikaanse militairen geen huizen van Afghanen meer binnendringen.

Nieuwe missies

De Amerikanen en de andere partners in de NAVO willen snel uitsluitsel, omdat ze nieuwe missies in het Centraal-Aziatische land willen gaan voorbereiden.

Rasmussen was afgelopen week nog in Nederland. Hij liet weten dat hij hoopt op een bijdrage van Nederland aan de trainingsmissie die de NAVO gaat opzetten in Afghanistan. Dat wordt de opvolger van de huidige ISAF-missie, die dit jaar afloopt. Rasmussen hoopt ook op een financiële bijdrage van ons land voor de nieuwe Afghaanse veiligheidsdiensten.

Afghanistan kiest op 5 april een nieuwe president. Karzai heeft er twee termijnen op zitten en mag volgens de grondwet geen gooi doen naar een derde termijn.