Tienduizenden mensen zijn zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid de straat opgegaan om te protesteren tegen een plan om het recht op abortus sterk te beperken. 

Het is de grootste demonstratie tot nu toe tegen het wetsvoorstel, dat in december door premier Mariano Rajoy van de conservatieve Volkspartij (PP) is goedgekeurd.

De regering-Rajoy heeft een wetsvoorstel opgesteld dat abortus alleen mogelijk maakt als er verkrachting in het spel is of als de vrouw ernstige gezondheidsproblemen heeft door de zwangerschap.

Legaliseerde

De toenmalige sociaaldemocratische regering van premier José Luis Rodríguez Zapatero legaliseerde abortus vier jaar geleden tot in de veertiende week van de zwangerschap. 

Volgens recente peilingen is circa 80 procent van de Spanjaarden voorstander van het recht op abortus.

Steun

De Volkspartij van Rajoy heeft een absolute meerderheid in het parlement, maar dat betekent nog niet dat het makkelijk zal zijn voldoende steun voor het wetsvoorstel over abortus te krijgen.

Gematigde leden van de PP hebben felle kritiek geleverd op het plan.

Parijs

Ook buiten Spanje is betoogd tegen de plannen van de regering-Rajoy. In Parijs gingen duizenden mensen de straat op en ook in Bordeaux, Nantes en Marseille werd geprotesteerd tegen het plan om het recht op abortus in het buurland drastisch in te perken. Verder waren er betogingen in Londen en Istanbul.

Bekijk beelden: