De Sudanese regering heeft het Internationale Rode Kruis gedwongen zijn werk in het Afrikaanse land in ieder geval tijdelijk te staken. 

Dat heeft de woordvoerder van de hulporganisatie in het Afrikaanse land zaterdag bekendgemaakt. Over de achtergronden zei hij alleen dat het om ''technische kwesties'' gaat over de wijze waarop het Rode Kruis zijn werk uitvoert.

De Commissie Humanitaire Hulp van de Sudanese regering, die toezicht houdt op het werk van hulporganisaties, heeft het Rode Kruis woensdag laten weten dat het zijn werkzaamheden op 1 februari moest opschorten. De zusterorganisatie Rode Halve Maan kan haar werk in Sudan wel voortzetten.

Het Rode Kruis biedt in Sudan humanitaire hulp aan meer dan een miljoen mensen, waaronder medische hulpmiddelen en voedsel, meldde de organisatie op haar website.

De Verenigde Staten voerden in 1997 sancties in tegen het land, omdat het mensenrechten zou schenden en hulp zou bieden aan internationaal terrorisme.

In 2006 werden de sancties verscherpt wegens een langdurig gewapend conflict tussen de Sudanese regering en rebellen in Darfur, waarbij al honderdduizenden mensen zijn omgekomen. Eind december werden er nog twee VN-militairen gedood.