Zeker veertien mensen zijn omgekomen door een uitbarsting van de vulkaan de Sinabung op het Indonesische eiland Sumatra. 

''Waarschijnlijk vinden we nog meer doden'', zei een priester op het eiland die nauw met een hulporganisatie samenwerkt zaterdag.

De autoriteiten hadden juist deze week geëvacueerde bewoners van dorpen op meer dan 5 kilometer afstand van de vulkaan toestemming gegeven naar huis terug te keren.

Onder de doden is een groep kinderen die een schoolreisje maakte naar de regio, meldde een woordvoerder van het ministerie van Noodgevallen. Duizenden bewoners van de regio zijn opnieuw geëvacueerd.

De 2460 meter hoge Sinabung was 400 jaar rustig, maar kwam in 2010 weer tot leven. Sinds september is hij zeer actief. Zo waren er op 4 januari liefst vijftig erupties. Bewoners sloegen in paniek op de vlucht.

De hellingen zijn bij de Sumatranen populair, omdat de grond er zeer vruchtbaar is. Zij verbouwen er onder meer koffieplanten en telen er sinaasappels. De Sinabung is een van de ongeveer 130 actieve vulkanen in Indonesië.

Bekijk beelden: