De honderden en mogelijk zelfs duizenden Nederlanders die gestrand waren bij de Weissensee in Oostenrijk, aan de zuidkant van de Alpen, hebben het dal kunnen verlaten. 

Rond 14.00 ging de weg open. De belangrijkste wegen zijn sneeuwvrij gemaakt, zo heeft de ANWB zaterdag laten weten.

De woordvoerder verwacht dat de terugkerende Nederlanders onderweg nog wel wat gladheid en andere winterse perikelen zullen tegenkomen, maar ''het gaat de goede kant op". Aan de noordkant van de Alpen is het zacht en is er amper sneeuw gevallen.

De Nederlanders zouden op de Weissensee meedoen aan schaatstochten, waaronder de alternatieve Elfstedentocht. Maar zware sneeuwval maakte dat onmogelijk.

Doden

De zware sneeuwval in heeft zaterdag een derde mensenleven geëist. Een 39-jarige skiër kwam in het Zillertal in Tirol om het leven, nadat hij door een lawine was getroffen. Eerder waren de 63-jarige chauffeur van een bulldozer en 39-jarige boer omgekomen.

In de buurt van Salzburg schoten de reddingsdiensten twee skiërs te hulp die onder een sneeuwmassa waren bedolven. Zij waren ernstig gewond. Twee andere wintersporters uit hetzelfde gezelschap konden zichzelf uit de sneeuw bevrijden, meldden lokale media.

Door de sneeuw en regen op bevroren straten zijn vele wegen spekglad. Vooral in oostelijke provincie Burgenland deden zich veel ongelukken voor.