Ongeveer 25 miljoen mensen in Californië worden bedreigd door drooglegging. 

Het staatswaterbedrijf vreest in de nabije toekomst geen water meer te kunnen leveren door aanhoudende droogte, meldde de BBC zaterdag.

Twee derde van de inwoners van de staat en ruim 400.000 hectare landbouwgrond zijn voor een deel van hun drinkwater en irrigatiemiddelen afhankelijk van het Californische waterbedrijf. De agrarische sector in de westelijke staat is verantwoordelijk voor bijna de helft van al het fruit, groenten en noten die in de Verenigde Staten worden geproduceerd.

Twee weken geleden riep de staat de noodtoestand uit, waardoor de regering water mag onttrekken aan onder meer viskwekerijen. De droogte komt doordat het in Californië 3 jaar lang weinig heeft geregend.

Sommige waterreservoirs zijn bijna uitgeput en de waterstand van rivieren is op een kritiek niveau beland. De droogte heeft ook geleid tot natuurbranden die enkele huizen in de as legden.

Gouverneur Jerry Brown riep zaterdag Californiërs op toiletten niet onnodig vaak door te spoelen en de waterkraan dicht te draaien tijdens het scheren.