De oppositie in Oekraïne ziet er voorlopig niets in dat VN-topman Ban Ki-moon bemiddelt in het conflict met president Viktor Janoekovitsj.

Ban bood de hulp zaterdag aan in een ontmoeting met Oekraïense oppositieleiders tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in de Zuid-Duitse stad München.

''Op dit moment moeten wij de problemen in Oekraïne zelf oplossen door directe contacten met partners uit het Westen'', zei oud-minister Arseni Jatsenjoek van Buitenlandse Zaken, na het gesprek met Ban tegen het Russische persbureau Interfax.

Alleen als de toestand geheel uitzichtloos is, wil de oppositie hulp van de VN of de organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa overwegen, zei Jatsenjoek.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zei in München dat zijn land en de Europese Unie de Oekraïners steunen in hun streven om hun toekomst zelf te bepalen. De inwoners van Oekraïne ''vechten voor het recht om zich te verbinden met partners'' die hen in dat streven zullen helpen, zei Kerry.

De demonstraties tegen de regering in Kiev begonnen eind vorig jaar, nadat Janoekovitsj onder grote druk van Rusland onverwacht de besprekingen over een associatieverdrag met de Europese Unie had opgeschort.

Veroordelen

De Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse zaken vindt dat Europese politici het bezetten van overheidsgebouwen en geweld tegen politie door demonstranten moet veroordelen. Dat zei hij zaterdag tijdens het jaarlijkse internationale veiligheidsoverleg in München, meldden Russische media.

De minister verwijt Europa dat het alleen positief reageert op de protesten in Oekraïne. ''Waarom moedigen Europese leiders zulke acties aan, als zij dat thuis onmiddellijk zouden bestraffen? Wat zou de reactie van de Europese Unie zijn, als de Russische regering protesten in Londen, Parijs of Hamburg zou steunen?'' aldus Lavrov.