De autoriteiten in Oostenrijk houden er rekening mee dat zaterdag in het oosten van de provincie Tirol de hoogste alarmfase, code 5, voor lawines moet worden uitgeroepen. 

Dat meldt de publieke omroep ÖRF. In de provincie Karinthië geldt die alarmfase al sinds vrijdag.

Oostenrijkers die in de twee betrokken gebieden wonen, hebben zaterdag het advies gekregen thuis te blijven. Door de langdurige sneeuwval is het gevaar van lawines erg hoog. De verwachting is dat er tot zondag in bepaalde gebieden nog één meter sneeuw zal vallen.

Code 5 houdt in dat er een extreem lawinegevaar is. Niet alleen de sneeuwpistes, maar ook dorpen, wegen en spoorwegen worden bedreigd. De autoriteiten sluiten niet uit dat bewoners van sommige gebieden moeten worden geëvacueerd.

In Oost-Tirol staan 250 militairen klaar om daarbij te helpen. Zes gemeenten zijn daar over de weg niet bereikbaar. Voor reizigers die onderweg naar een sneeuwgebied zijn, is een speciaal telefoonnummer ingesteld, dat in ieder geval tot maandagmorgen open zal blijven.

Sneeuwval

De hevige sneeuwval kostte vrijdag twee mensen het leven. Het is sinds 1999 in Tirol niet meer voorgekomen dat code 5 werd uitgeroepen.

Toen kwamen meer dan dertig mensen om, nadat de plaats Galtür onder sneeuw was bedolven. Het was niet alleen een van de grootste lawineongelukken in de Oostenrijkse geschiedenis, maar ook de aanleiding voor de grootste evacutieactie met helikopters die in het Alpenland heeft plaatsgevonden.

Nederlanders

De honderden en mogelijk zelfs duizenden Nederlanders die gestrand zijn in het gebied kunnen mogelijk zaterdagmiddag vertrekken. Naar verwachting zijn de belangrijkste wegen in het gebied dan weer vrij. Dat heeft de ANWB zaterdag gemeld.

De Nederlanders namen deel aan schaatstochten op de Weissensee. Dagenlange sneeuwval zorgde voor onbegaanbare wegen, waardoor de schaatsliefhebbers het gebied niet konden verlaten.

Volgens een woordvoerder van de ANWB zijn er geen meldingen van Nederlanders in de problemen in het gebied. De meeste Nederlanders die in Oostenrijk hun wintersportvakantie doorbrengen gaan naar andere regio's.