Medewerkers van Artsen zonder Grenzen (AzG) zijn met tientallen van hun patiënten de bossen bij het plaatsje Leer in Zuid-Sudan in gevlucht. Dat heeft AzG vrijdag laten weten.

De 240 hulpverleners en hun tientallen zieken maakten dat ze wegkwamen omdat de toestand in het dorp in de staat Unity onhoudbaar werd. Ook duizenden anderen vluchtten de bossen in.

Zo'n tien dagen geleden evacueerde AzG al personeel uit Leer maar vele lokale hulpverleners besloten te blijven. In het land is sinds december een bloedige stammenstrijd gaande.

Die ontstond nadat president Salva Kiir zei dat er een poging tot staatsgreep was verijdeld. Leden van zijn stam, de Dinka, raakten slaags met hun oude rivalen, de Nuer.

Enorme toewijding

''Onze collega’s hebben enorme toewijding getoond, ze hebben patiënten verzorgd met alleen basale medische kits tot hun beschikking. En nu, in de bossen, hebben ze een nog kleinere voorraad medicijnen en materiaal om mee te werken'', zegt Raphael Gorgeu, landencoördinator van AzG.

Volgens het Internationale Rode Kruis hebben de honderdduizenden vluchtelingen in Zuid-Sudan inmiddels een groot gebrek aan schoon drinkwater en ligt het gevaar dat er ziekten uitbreken op de loer.

''Op dit moment doen we er alles aan om te voorkomen dat er ziekten uitbreken'', zegt Marc Suchet, namens het Rode Kruis verantwoordelijk voor water en onderdak in Zuid-Sudan.

''Helaas zijn veel vluchtelingen noodgedwongen om stilstaand water of vervuild water uit de rivier de Nijl te drinken. Dat vergroot het risico op diarree, hepatitus, cholera en tyfus.''

Door het uitdelen van watertrucks en het neerzetten van tijdelijke watervoorzieningen bij vluchtelingenkampen, ziekenhuizen en gevangenissen probeert de hulporganisatie te voorkomen dat er ziekten uitbreken.

Achtergrond: In Zuid-Sudan is altijd verdeeldheid