De partijen in de Syrische burgeroorlog blijven nog ver uit elkaar en ''er is weinig gemeenschappelijk terrein waar ze tot elkaar kunnen komen'', stelt VN-diplomaat Lakhdar Brahimi.

Vrijdag stelde Brahimi dat over de eerste serie gesprekken tussen de partijen.

Hij leidde de vredesconferentie die 22 januari in Zwitserland is begonnen. De gesprekken tussen de regering van president Bashar al-Assad en door het Westen en Arabische Golfstaten gesteunde Nationale Coalitie van opposanten gaan 10 februari verder. De eerste gesprekken hebben nog niets concreets opgeleverd.

De delegatie van de Syrische regering heeft Brahimi laten weten ruggespraak te houden in Damascus. Volgens de VN-diplomaat hangt daarvan af óf de regeringsdelegatie terugkomt.

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faisal Makdad, zei donderdag in Genève dat zijn delegatie met dezelfde mensen aan de volgende gespreksronde deelneemt, inclusief de minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem. Nationale Coalitie heeft gezegd er te zullen zijn.

Walid al-Moualem

De Syrische minister van Buitenlandse Zaken, Walid al-Moualem, vindt dat de eerste vredesgesprekken met opposanten van het regime van zijn chef, president Bashar al-Assad, niets concreets hebben opgeleverd.

Het vredesoverleg in Genève is vruchteloos volgens al-Moualem omdat de delegatie van de oppositie zich onvolwassen gedroeg en door dreigementen de gesprekken te laten mislukken.

Hij klaagde ook dat de Verenigde Staten zich op een ongehoorde manier met het overleg hebben bemoeid. De VS geven ook wapens aan groepen die Washington voor gematigde oppositie houdt, maar in zijn land bestaat helemaal geen gematigde oppositie, zei al-Moualem. ''De tegenstanders van het regime zijn allemaal terroristische organisaties.''

Tien punten

VN-diplomaat Brahimi schat dat de partijen het over tien eenvoudige punten eens zijn. De twee erkennen bijvoorbeeld dat een basisdocument voor deze confererentie dat uitgaat van de vorming van een overgangsregering, bespreekbaar moet zijn.

Brahimi gaat in de komende dagen overleggen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en diens Russische collega Sergej Lavrov. Rusland en de VS zijn de initiatiefnemers van de conferentie die het bloedvergieten in op zijn minst moet beperken.

Doden

Sinds het begin van de vredesbesprekingen zijn in het Syrië 1900 doden gevallen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vrijdag gemeld.

Sinds de besprekingen kwamen behalve militairen en rebellen honderden burgers om het leven door luchtaanvallen, artilleriebeschietingen, sluipschutters en uithongering.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten is gevestigd in Londen. Met een netwerk van activisten in heel Syrië verzamelt de organisatie informatie over de oorlog.

Achtergrond: Overgangsregering onrealistische inzet conferentie

HRW: Wereld doet te weinig l Assad rekent op herverkiezing l Wie vecht tegen wie? l Dossier Syrië