Raffaele Sollecito, die donderdagavond samen met Amanda Knox opnieuw werd veroordeeld voor de moord op de Britse Meredith Kercher, is aangehouden in de buurt van de Italiaanse grens met Oostenrijk en Slovenië. 

Dat meldt AP. De politie heeft het paspoort van de Italiaanse ex-vriend van Knox ingenomen en hij is op de hoogte gesteld van het verbod om het land te verlaten.

Sollecito werd volgens de Italiaanse omroep Rai aangehouden in een dorpje tussen Udine en Tarvisio, bij de grens met Slovenië en Oostenrijk. Hij verbleef met zijn huidige vriendin in een hotel.

De Italiaan moest mee naar het bureau om zijn paspoort in te leveren. Ook werd er een stempel op zijn identiteitspapieren gezet om aan te geven dat hij in Italië moet blijven. 

Donderdagmiddag zou Sollecito samen met zijn vriendin uit Florence zijn vertrokken. Ze brachten de nacht door in het bergdorpje Venzone. Agenten zouden het stel op afstand hebben gevolgd in afwachting van het bevel om Sollecito aan te houden, meldt Elsevier op basis van Italiaanse media. 

De advocaat van Sollecito heeft volgens NBC News laten weten dat Sollecito niet probeerde te vluchten, maar dat hij ver weg wilde zijn van de media. 

Veroordeeld

Knox en Sollecito werden donderdag na een nieuw onderzoek door het gerechtshof in Florence opnieuw veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 28 en 25 jaar. Eerder zaten zij allebei al een deel van hun straf uit, tot zij in 2011 alsnog werden vrijgesproken. 

Sollecito was donderdagmiddag nog aanwezig bij de zitting, maar was niet in de rechtszaal toen het vonnis klonk. Volgens zijn advocaat zag Sollicito het vonnis op tv. 

Steekwonden

Het halfnaakte lichaam van Kercher werd in 2007 aangetroffen in de slaapkamer van een huis in Perugia dat zij deelde met Knox. Kercher had tientallen steekwonden en was gestikt in haar eigen bloed.

Een Ivoriaan, Rudy Guede, is definitief veroordeeld voor de moord en zit een gevangenisstraf van zestien jaar uit, maar aanklagers hebben altijd geclaimd dat Knox en haar Italiaanse ex-vriend Sollecito een rol hebben gespeeld in de moord. In de rechtszaak tegen Guede werd geconcludeerd dat hij niet alleen kon hebben gehandeld.

Mysterie

De moord is altijd een mysterie geweest. Aanvankelijk stelden de aanklagers dat Knox, Sollecito en Guede het Britse slachtoffer samen hadden vermoord omdat zij weigerde mee te doen aan een seksspel. In meer recente betogen van de aanklagers wordt echter niet meer gesproken over een seksspel.

De advocaten van Knox en Sollecito lieten meteen na het vonnis weten in cassatie te zullen gaan. Beide veroordeelden verklaren onschuldig te zijn. 

Knox stelde vrijdag in een interview met ABC News dat het vonnis als een mokerslag is aangekomen. Ze stelde het vonnis aan te zullen vechten "tot het bittere einde".