Een Oostenrijkse toerist die bijna twee maanden geleden werd verkracht in Dubai, mocht donderdag eindelijk naar huis.

De 29-jarige vrouw hing eerder nog een celstraf boven het hoofd, omdat de verkrachting betekende dat ze seks voor het huwelijk heeft gehad.

De moslima uit Wenen werd begin december verkracht in een parkeergarage van een hotel. Toen ze aangifte deed bij een lokaal politiestation, werd ze echter niet geholpen, maar moest ze 3 dagen de gevangenis in.

Ook moest ze haar paspoort inleveren, omdat de politie onderzocht of ze buitenechtelijke seks had gehad en alcohol had gebruikt. Beide zijn strafbaar in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat de vrouw naar huis mag, is de uitkomst van onderhandelingen tussen het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken en lokale autoriteiten. De minister van Buitenlandse Zaken stuurde een speciaal crisisteam om de vrijlating voor elkaar te krijgen.

De zaak lijkt erg op die van de Noorse Marte Deborah Dalelv. De 24-jarige vrouw werd in maart vorig jaar ook in Dubai verkracht en moest daarvoor zestien maanden de cel in wegens het hebben van seks buiten het huwelijk, het drinken van alcohol en meineed. Uiteindelijk kreeg ze gratie en mocht ze het Arabische land verlaten.