De Ierse premier Enda Kenny heeft donderdag excuses aangeboden aan een vrouw die in 1973 seksueel is misbruikt door haar onderwijzer. 

Dat melden Ierse media.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde deze week dat de Ierse staat destijds meer had moeten doen om het meisje te beschermen.

Kenny ging na het oordeel van het mensenrechtenhof alsnog door het stof. ''Ik bied excuses aan voor wat haar is overkomen. En voor de afschuwelijke ervaring die ze heeft moeten doorstaan'', zei hij tegen het slachtoffer.

Het meisje werd in 1973 op jonge leeftijd herhaaldelijk misbruikt door de onderwijzer van een nationale basisschool. Ouders hadden toen al geklaagd over de man, die pas veel later werd opgepakt.

Strijd

Aan het excuus ging een lange juridische strijd vooraf. De vrouw was naar de rechter gestapt, omdat ze vond dat de staat meer had kunnen doen om haar te beschermen. Achtereenvolgende rechters waren van mening dat de autoriteiten niet aansprakelijk waren, maar de Europese rechter oordeelde uiteindelijk in het voordeel van de vrouw.

Het slachtoffer zei niet te begrijpen waarom de regering zoveel moeite heeft gedaan om de zaak aan te vechten. ''Ik was een kind van acht. Misbruikt. Er was geklaagd en die klacht was genegeerd. Als er wel was gehandeld had ik een veilige jeugd gehad'', zei het slachtoffer, die toch besloot de ''gulle'' excuses van de premier te accepteren.