De oppositie in Oekraïne verwerpt de amnestiemaatregel die het parlement woensdagavond heeft aangenomen. 

De amnestie geldt voor mensen die in de afgelopen twee maanden zijn opgepakt, mits demonstranten vertrekken uit het merendeel van de gebouwen die zij bezet houden.

De oppositie eist een onvoorwaardelijke amnestie en zet de protesten voort.

De maatregel werd voorgesteld door een lid van de partij van president Viktor Janoekovitsj. Het ging om een afgezwakte versie van een eerder voorstel dat een amnestie aanbood als alle protesten werden beëindigd. De oppositie stelt dat de arrestaties tijdens de demonstraties - een parlementslid noemde een aantal van 328 - onrechtmatig waren.

Gijzelaars

"In feite heeft het parlement slechts een wet over gijzelaars aangenomen. De autoriteiten geven zelf toe dat zij gijzelaars maken, zodat zij de gijzelaars kunnen ruilen, net zoals terroristen", zei Oleg Tiagnibok, de voorman van de partij Svoboda, tegen het persbureau Interfax.

De afgelopen dagen deed de Oekraïense regering naast het aannemen van de amnestiewet nog meer concessies. Premier Mykola Azarov trad af en het parlement stemde in met het terugdraaien van strenge wetten die demonstraties aan banden leggen.

Klitsjko

Oppositiepoliticus Vitali Klitsjko wil dat de Europese Unie sancties oplegt tegen Janoekovitsj. Volgens Klitsjko kan de EU bijvoorbeeld een inreisverbod opleggen, zolang Janoekovitsj toezeggingen aan de oppositie nog niet officieel heeft bekrachtigd.

''Ik heb het gevoel dat deze man ons te slim af wil zijn en gewoon tijd wil winnen voor hem en zijn vuile politiek'', zei Klitsjko over de president tegen de Duitse krant Bild.

Bekijk een reactie van de demonstranten:

Van Baalen

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen vindt het overigens nog te vroeg voor sancties. De EU zou hiermee moeten dreigen, maar er nog niet op inzetten, aldus de Nederlandse politicus die donderdag in Kiev is met een delegatie van het Europees Parlement.

''Janoekovitsj moet weten dat hij niet weg kan komen met het neerslaan van het protest. Daar ligt de grens. Dat is de boodschap die de EU duidelijk moet maken'', aldus Van Baalen.