Vele duizenden agenten en militairen zijn zondag in de Thaise hoofdstad Bangkok op de been als daar verkiezingen worden gehouden. Betogers tegen de regering hebben gezegd de stembusgang te verstoren.

De 5.000 militairen die al in Bangkok zijn vanwege de onrust daar, krijgen versterking. Zij staan de ongeveer 10.000 politieagenten bij die de veiligheid moeten waarborgen.

Donderdag gingen betogers al de straat op om tegen de verkiezingen te demonstreren en de afgelopen dagen zijn opstootjes geweest bij stembureaus.

Premier Yingluck Shinawatra heeft de verkiezingen uitgeroepen als reactie op grootschalige betogingen door de oppositie. Maar die zit daar niet op te wachten.

Hervormingen

Protestleider Suthep Thaugsuban wil eerst politieke hervormingen om de invloed van de omstreden oud-premier Thaksin Shinawatra, de broer van premier Yingluck, in te perken. Het is de verwachting dat Yingluck de verkiezingen van zondag met gemak wint. De belangrijkste oppositiepartij, de Democratische Partij, boycot de verkiezingen.

De afgelopen tijd zijn door schietpartijen en bomaanslagen 10 doden gevallen en enkele honderden mensen gewond geraakt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders het centrum van Bangkok te mijden en weg te blijven bij demonstraties.

Het is niet de verwachting dat de grote vliegvelden van de stad worden geblokkeerd.