Het parlement van Oekraïne heeft woensdagavond officieel vastgelegd dat gearresteerde betogers amnestie krijgen als de demonstranten bezette panden van de overheid die ze bezet houden ontruimen.

Een wet waar dat in is vastgelegd werd met een nipte meerderheid aangenomen.

Aanhangers van de Russische gezinde president Viktor Janoekovitsj in het parlement hopen dat hiermee de spanning weer wat meer wordt weggenomen. De demonstranten bivakkeren al maanden op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev en houden nog steeds een deel van het stadhuis bezet. In andere steden zijn ook overheidsgebouwen door demonstranten ingenomen.

President Janoekovitsj had maandagavond beloofd dat de demonstranten vrijgelaten zouden worden mits die bezettingen worden opgeheven. Het was een van de eisen van de oppositie, die zich echter niet tevreden toonde met de nieuwe handreiking die Janoekovitsj deed.

Klitsjko

De oppositieleden brachten geen stemmen uit tijdens de zitting in het parlement. Oppositieleider en oud-bokser Vitali Klitsjko liet weten dat de amnestiewet volgens hem niet zal bijdragen aan het wederkeren van de rust onder de bevolking. Aan de eis van Janoekovitsj om de bezettingen op te heffen en de barricades op te ruimen, zou niet worden voldaan. ''De oppositie blijft op haar post'', kondigde Klitsjko aan.

Janoekovitsj kwam eerder al tegemoet aan een andere eis van de oppositie. Hij beloofde omstreden wetten, die demonstraties aan banden leggen, in te trekken. Die wetten werden dinsdag met een grote meerderheid door het parlement afgeschaft.

Ashton

EU-buitenlandchef Catherine Ashton heeft een einde geëist aan ''het geweld en de intimidatie'' in Oekraïne. Ze deed dat tijdens haar bezoek aan Kiev waar ze samen met Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding) namens de EU probeert te bemiddelen in het conflict.

Ashton zei dat de samenwerking tussen de pro-Europese oppositie en de regering er een van ''dialoog'' moet zijn. In een gesprek met president Viktor Janoekovitsj sloot Ashton sancties van de EU niet uit.

Rusland heeft de steun van 15 miljard euro aan Oekraïne voorlopig bevroren in verband met het aftreden van de pro-Russische regering van premier Mykola Azarov dinsdag. Van het geld is al 3 miljard overgemaakt.

Het Kremlin wil eerst weten welke economische koers de nieuwe regering onder waarnemend premier Sergej Arboezov gaat varen. De regering trad af onder druk van de heftige demonstraties van de oppositie die toenadering tot de EU wil.