Iran en Turkije gaan samen een humanitaire hulpactie opzetten voor Syrië. Dat liet de Iraanse president Hassan Rohani weten na een gesprek met de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.

 Die is woensdag in Iran aangekomen om vooral de zakelijke banden tussen de landen aan te halen.

''Humanitaire hulp van beide landen, zeker in de wintertijd, kan ten minste delen van het probleem van het Syrische volk oplossen'', aldus Rohani. De Iraanse president zei er niet bij waaruit die hulp zal bestaan.

Volgens het kantoor van de president heeft Erdogan ook laten weten bereid te zijn samen met Iran ten strijde te trekken tegen terreurgroepen in de regio.

Erdogan tekende woensdag een aantal overeenkomsten over economische samenwerking met Iran. Turkije zal onder andere meer ruwe olie importeren uit Iran, zo liet Erdogan na afloop van de ondertekening weten aan het Iraanse staatspersbureau Fars.

Het bezoek aan Iran lijkt ook een poging om spanningen met Iran over de oorlog in Syrië wat te verminderen. Iran is een stevige bondgenoot van het bewind van president Bashar al-Assad, terwijl Turkije juist veel kritiek op het bewind heeft en inmiddels duizenden vluchtelingen heeft opgevangen.