Jongens in een huis van het Australische Leger des Heils zijn daar onderworpen aan een gruwelijke behandeling. Ze werden naakt gegeseld, opgesloten in kooien en verkracht

Dat hebben getuigen gezegd tegen de commissie die het misbruik bij het Leger des Heils onderzoekt.

Raymond Carlile was zeven toen hij met zijn jongere broertje in de jaren 50 in een tehuis belandde. Ze waren zo hongerig dat ze gras en rauwe aardappels aten. Carlile zag dat andere jongens tot bloedens toe slaag kregen.

Over ene luitenant Wilson van het Leger vertelde hij dat die jongens verkrachtte, hen sloeg en ze dwong om seks met elkaar te hebben. De commissie heeft vijf officieren geïdentificeerd tegen wie ernstige beschuldigingen zijn geuit. Van hen zijn er nog drie in leven.

De commissie doet onderzoek naar huizen in Riverview en Indooroopilly (Queensland), Sydney en Goulburn (New South Wales). De commissieleden zullen waarschijnlijk dertien voormalig bewoners horen.

Angst

Veel slachtoffers hebben waarschijnlijk jarenlang hun mond niet open gedaan over het misbruik en de mishandelingen uit angst voor straf. ''Als ze wegliepen en de politie vertelden over wat er gebeurde, bracht die ze terug en werden ze fysiek gestraft'', aldus Simeon Beckett van de commissie.

Het Leger des Heils heeft eerder erkend dat grove fouten zijn gemaakt en al in 2010 excuses aangeboden. Maar vertegenwoordigers van de slachtoffers hebben die na de laatste getuigenissen als onvoldoende bestempeld.