Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft dinsdag in een gesprek met de voormalige Cubaanse leider Fidel Castro kritiek geleverd op de mensenrechtensituatie in Cuba. 

Ban is in Cuba voor een top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC).

Ban benadrukte dat het belangrijk is dat de mensenrechtensituatie wordt verbeterd en dat er aandacht is voor het recht op vreedzame vergadering en het recht op de vrijheid van vereniging. "Ook heb ik gewezen op de willekeurige detenties die in Cuba plaatshebben", zei Ban na het gesprek met Castro.

"Ik hoop oprecht dat de Cubaanse regering de samenwerking met de internationale gemeenschap uitbreidt en de mensenrechtensituatie verbetert."

Volgens VN-woordvoerder Farhan Haq heeft Ban de kwestie in diverse gesprekken met Cubaanse regeringsfunctionarissen aangekaart. De VN-chef had echter ook lovende woorden voor Havana. Zo noemde hij de gezondheidszorg in het land 'een voorbeeld voor veel andere landen in de wereld'. Hij prees Cuba bovendien voor het sturen van artsen naar probleemgebieden over de hele wereld.