Rusland heeft bijna al het geld teruggestort dat Greenpeace als borgsommen voor de dertig opvarenden van de Arctic Sunrise had betaald.

Een woordvoerder van de milieuorganisatie zei dinsdag dat 29 van de 30 borgsommen binnen zijn. De laatste, die van de Australiër Colin Russell, wordt binnenkort ook verwacht. Greenpeace stortte per actievoerder omgerekend ongeveer 45.000 euro, in ruil voor vrijlating uit de Russische gevangenis.

De dertig opvarenden van de ijsbreker Arctic Sunrise zaten vanaf 18 september twee maanden gevangen, eerst in Moermansk, later in Sint Petersburg.

De arrestaties en in beslagname van het onder Nederlandse vlag varende schip volgden op een Greenpeace-actie bij een olieplatform van Gazprom bij Nova Zembla. De Russen verdachten hen van piraterij en hooliganisme, misdrijven waarop in Rusland respectievelijk vijftien en zeven jaar gevangenisstraf staat.

Oulahsen

De twee Nederlandse opvarenden, Faiza Oulahsen en Mannes Ubels, kwamen nadat de borg betaald was op 22 november uit de gevangenis. Alle dertig moesten toen nog wel in Rusland blijven. Eind december werd duidelijk dat de actievoerders niet langer vervolgd werden. Oulahsen en Ubels kwamen op 27 december terug in Nederland.

Hoe het intussen met het schip gaat, is niet duidelijk. Sinds de inbeslagname is er niemand van Greenpeace meer aan boord geweest, zei de woordvoerder.

''We duimen dat het schip in goede staat is.'' Er zijn wel gesprekken gaande over de 'vrijlating' van de Arctic Sunrise. Greenpeace hoopt daarover binnenkort iets te kunnen zeggen.