Ratko Mladic beroept zich dinsdag op zijn zwijgrecht en weigert antwoord te geven op vragen in de zaak van het Joegoslavië-Tribunaal tegen Radovan Karadzic, de ex-president van de Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina.

Na een korte schorsing, waarin het kunstgebit van de voormalig Bosnisch-Servische legerleider werd gehaald, maakte hij dat duidelijk.

Karadzic wilde zijn voormalige legerleider onder ede ondervragen over de massaexecuties in Srebrenica in de jaren 90. Karadzic wil dat Mladic verklaart dat de opdracht om oorlogsmisdaden te plegen niet van hem kwam. 

Karadzic en Mladic staan allebei apart terecht voor beschuldiging van oorlogsmisdaden en genocide, onder andere in verband met de moord op meer dan 7500 moslimmannen en -jongens in juli 1995 in Srebrenica. 

Het is voor het eerst sinds het einde van het conflict dat de twee samen in het openbaar verschijnen. 

Mladic gaf geen antwoord op vragen die Karadzic stelde, naar eigen zeggen vanwege zijn gezondheid, omdat hij zelf terechtstaat en bang is zichzelf te belasten.  "Jullie dagvaardingen, jullie platitudes, jullie valse aanklachten, ik geef er geen zier om", zei hij tegen voorzittend rechter O-gon Kwon. 

Bekijk beelden:

Gezondheidsonderzoek 

De verdediging van Mladic vroeg bij het begin van de zitting om een gezondheidsonderzoek van Mladic omdat hij niet in staat zou zijn om een verklaring af te leggen. 

Volgens zijn advocaat lijdt Mladic onder andere aan geheugenverlies. Het tribunaal honoreerde het verzoek niet en vroeg Mladic een verklaring af te leggen. De oud-legerleider bleef op iedere vraag zeggen dat hij niet wil antwoorden.

Na enkele vragen werd het verhoord gestaakt. Mladic verliet daarna de zaal. Hij noemde het tribunaal bij zijn vertrek "satanisch".

Arrestaties

Karadzic werd in 2008 in Belgrado gearresteerd na acht jaar op de loop te zijn geweest. Hij woonde onder een valse naam in de Servische hoofdstad en werkte als alternatief genezer.

Naar Mladic werd zestien jaar gezocht, voor hij in 2011 werd opgepakt in het noorden van Servië, waar hij eveneens onder een valse naam woonde.