De Oekraïense premier Mykola Azarov heeft dinsdag bekendgemaakt terug te treden. 

Hij deed dat aan het begin van een spoedzitting van het Oekraïense parlement in Kiev. In het land wordt al maanden geprotesteerd tegen Viktor Janoekovitsj en zijn regering.

In de hoofdstad Kiev was het de afgelopen week zeer onrustig, nadat de regering een wet invoerde waarin de vrijheid van meningsuiting en het recht op vrije vergadering worden ingeperkt.

Azarov treedt af in een poging de gemoederen tot rust te brengen. Het is nog niet bekend wie hem moet opvolgen.

"Ik heb een persoonlijk besluit genomen om de president te vragen mij ontslag te accepteren, met als doel het creëren van de mogelijkheid om een politiek compromis te vinden", zei Azarov in een statement. "Hiermee moet het conflict vreedzaam worden opgelost."

Eerder sloeg Arseni Jatsenjoek, een van de oppositieleiders in Oekraïne, een aanbod van president Viktor Janoekovitsj om premier te worden af. 

Spoedzitting

Bij een spoedzitting van de regering dinsdagmorgen is besloten om de anti-demonstratiewet in te trekken. Die belofte deed Janoekovitsj maandag al na een beraad met een aantal oppositieleiders, en is hij dus nagekomen.

De president heeft daarnaast toegezegd de opgepakte demonstranten vrij te laten, maar alleen als de personen die momenteel overheidsgebouwen bezetten, vertrekken. De demonstranten moeten daarnaast alle barricades die zij hebben opgebouwd, afbreken.