De Amerikaanse regering heeft besloten dat technologiebedrijven meer informatie mogen vrijgeven over het aantal dataverzoeken dat zij van de overheid ontvangen.

Dat meldt CNN maandagavond (lokale tijd).

Microsoft, Google, Yahoo, Facebook en Linkedin klaagden de regering vorige zomer aan in een poging de gegevens openbaar te mogen maken, zodat hun klanten een idee krijgen van de hoeveelheid aanvragen die de bedrijven ontvangen van de Amerikaanse inlichtingendienst en het soort aanvragen. 

De overeenkomst stelt de bedrijven nu in staat algemene informatie te verschaffen over de verzoeken die zij van de overheid krijgen. Ook staat de Amerikaanse regering nu toe dat de bedrijven het aantal klantaccounts waar naar wordt gekeken openbaar maken. Dat mag echter alleen in duizendtallen, of in meervouden van 250 als geen onderscheid wordt gemaakt tussen het soort dataverzoek.

Bovendien zal er een vertraging van zes maanden zitten tussen het ontvangen van het verzoek en het melden hiervan. Als de NSA een spionageprogramma met een nieuwe naam introduceert, dan loopt die verplichte vertraging op tot twee jaar.

Nationale veiligheid

De regering heeft nog geprobeerd het verzoek van de bedrijven aan te vechten. Zelfs algemene aantallen van de verzoeken zouden de nationale veiligheid schaden, meent de Amerikaanse regering. Dit argument woog niet op tegen dat van de bedrijven, die menen hun klanten gerust te moeten stellen over de mate van overheidstoezicht.

In een gezamenlijke verklaring laten Microsoft, Google, Yahoo, Facebook en Linkedin weten blij te zijn met het besluit van het ministerie van Justitie. "Het grote publiek heeft het recht te weten hoeveel aanvragen in het kader van nationale veiligheid we krijgen en om wat voor soort aanvragen het gaat." 

"Ondanks deze positieve stap, blijven wij het Congres wel aanmoedigen extra maatregelen te nemen om de in onze ogen noodzakelijke aanpassingen door te voeren", aldus de verklaring.

Apple

Apple is het eerste bedrijf dat al nieuwe cijfers heeft bekendgemaakt. Het bedrijf stelt in een brief (.pdf) tussen de 0 en 250 dataverzoeken van inlichtingendiensten te hebben ontvangen.

Onlangs kondigde president Barack Obama nog een aantal veranderingen aan voor de NSA. Zo mag de Amerikaanse veiligheidsdienst niet langer ongecontroleerd telefoondata verzamelen en doorzoeken.

Bekijk het plan voor de NSA van Obama

Bekijk recente onthullingen en ander nieuws rondom NSA